Elektrische fiets kiezen: wat zijn de verschillen tussen voorwiel-, achterwiel- of middenmotor?

Een belangrijk aspect bij het kopen van een nieuwe e-bike is de positionering van de motor. Er zijn drie verschillende varianten: de motor kan in het voorwiel, in het midden bij de trapas, óf in het achterwiel worden gemonteerd. In dit artikel we je de juiste e-bike te kiezen!

Naast het merk van de motor (zoals bijvoorbeeld Bosch, Yamaha, Bafang en Shimano STePS), is het voor de prijs en de rij-eigenschappen vooral van belang waar de motor zit. Een e-bike kan een middenmotor hebben, of een achter- of voorwielmotor, en elk systeem heeft specifieke eigenschappen. Het is niet makkelijk een systeem aan te wijzen en te zeggen "deze is de beste"; het hangt helemaal af van uw persoonlijke voorkeuren en  de manier waarop u uw e-bike gebruikt welk systeem u het beste kunt kiezen. Het is immers een kwestie van uw persoonlijke smaak of u op zoek bent naar een goedkope e-bike, een sportieve e-bike met de sterkste motor of een vertrouwenwekkende, stabiele en comfortabel aanvoelende elektrische fiets.

 

E-bike met Voorwielmotor

Een onderhoudsarme, goedkope elektrische fiets

Bij een e-bike met voorwielmotor zit de motor –zoals de naam al een beetje verraadt– in het voorwiel. Een  voorwielmotor is de goedkoopste e-bike motor, welke we meestal terugvinden op elektrische stadsfietsen. Elektrische fietsen met voorwiel motor zijn vrijwel altijd uitgerust met naafversnellingen, zoals een Shimano Nexus 3 of Nexus 7. Een versnellingsnaaf is schoon, betrouwbaar en onderhoudsarm, wat perfect past bij het karakter van de voorwiel motor. Nadelen zijn er ook; bij het sturen bij lage snelheden voel je het extra gewicht van de motor in het voorwel en omdat de motor de fiets als het ware ‘vooruit trekt’ kan de ondersteuning minder vloeiend en natuurlijk aanvoelen. Daarnaast kun je voor écht sportief fietsen vaak beter een fiets met derailleur-versnellingen kiezen, en dan kom je al snel uit bij een e-bike met middenmotor. In de praktijk vallen de nadelen van de voorwielmotor best mee, maar voor sommigen is het reden om voor één van de andere e-bike te kopen.

 

E-bike met Middenmotor

Een natuurlijk aanvoelende, sportieve elektrische fiets

Door de motor in het midden van de e-bike te plaatsen, tussen de wielen in en laag bij de grond, ligt het zwaartepunt van de e-bike met middenmotor laag en centraal. Dit resulteert in zeer stabiele rij-eigenschappen, zowel bij lage als hoge snelheden. Een elektrische fiets met middenmotor is vaak uitgevoerd met een luxe display waarop je informatie over je rit en de fiets kunt aflezen, en geavanceerde sensoren die de trapkracht meten (de druk die jij zelf uitoefent op de pedalen). Aan de hand hiervan weet de motor hoe hard je wilt gaan, en leert hij meer vermogen wanneer je zelf harder aanzet op de pedalen. Dit levert een heel vloeiend en natuurlijk aanvoelende elektrische ondersteuning op. De middenmotor kan zowel met een versnellingsnaaf als met derailleurversnellingen worden gecombineerd. Behalve de aanschafprijs, die vaak iets hoger is dan een middenmotor, heeft de elektrische fiets met middenmotor eigenlijk geen grote nadelen.

 

E-bike met Achterwielmotor

Een geruisloze, comfortabele elektrische fiets

Een achterwielmotor is op sommige gebieden nét weer iets comfortabeler. De motor trekt niet maar duwt, wat een natuurlijk rijgevoel oplevert en de achterwielmotor geliefd maakt bij recreatieve fietsers die een comfortabele aandrijving wensen. Een e-bike met achterwielmotor is bovendien de stilste elektrische fiets; in de praktijk is een ebike met achterwielmotor eigenlijk onhoorbaar. Vaak zijn elektrische fietsen met een achterwielmotor agfemonteerd met sportieve derailleurversnellingen, waardoor we de achterwielmotor voorheen alleen aantroffen op sportieve e-bikes. Tegenwoordig zijn er echter ook achterwiel motoren waarbij de versnellingen, net als de motor zelf, in de naaf van het achterwiel zelf zijn ingebouwd. Zo’n systeem met naafversnellingen is wat minder sportief, maar ook véél minder onderhoudsgevoelig!

 

E-bike uitproberen?

Je elektrische fiets testen en e-bike kopen doe je bij ons experience center in Barendrecht!

Je ziet het; iedereen kan een elektrische fiets kopen die perfect bij zijn of haar wensen past. Wil jij een e-bike uitproberen voor hem direct te kopen? Bij onze fietsenwinkel met experience center in Barendrecht vlakbij Rotterdam kan je naar hartenlust e-bikes met verschillende motor- systemen uitproberen!