Je wil een racefiets kopen, zo ver ben je misschien al. En dan? Je kijkt in de winkel rond en ziet allerlei verschillende soorten racefietsen staan maar welke past bij jou? In deze blog leggen we je de verschillen tussen de verschillende categorieën uit.

Grofweg zijn racefietsen in 4 categorieën in te delen, dit zijn ze:
  • Endurance
  • Performance
  • Aero / tijdrit
  • Gravel
Wil jij de verschillende modellen een keer proberen? Kom dan langs in onze winkel!

Endurance

De naam zegt het al, deze fietsen zijn gemaakt voor de kilometervreters, de fietser die zoveel mogelijk comfort wil op zijn racefiets. Natuurlijk blijft het een racefiets, dus even flink op de pedalen gaan staan en er als een speer vandoor gaan hoort ook bij de mogelijkheden maar de fiets is uitgerust met een minder agressieve zithouding. Touren door de Nederlandse polders is iets wat dit type fietsen als de beste kan. Slechter wegdek is ook geen probleem omdat endurance fietsen over het algemeen uitgerust zijn met bredere banden dan zijn concurrenten. Dit zorgt voor iets meer rolweerstand maar je krijgt er een hoop comfort voor terug! Verder is het balhoofd van de fiets (het gedeelte van het frame waar de voorvork in vastzit) hoger en de bovenbuis korter zodat je rechterop kunt zitten. Een goed voorbeeld van endurance fietsen zijn bijvoorbeeld de Giant Defy of Contend serie!


Performance

Deze categorie wordt ook wel all-round genoemd. Eigenlijk kan iedereen uit de voeten met een fiets uit deze categorie. Om deze reden is dit ook gelijk de meest populaire fiets uit het rijtje! De zithouding is een stukje sportiever dan bij een Endurance racefiets doordat je wat dieper op de fiets zit, maar daardoor ben je ook direct een stukje sneller! Bij dit type fiets ligt de focus op prestatie in de brede zin, lang touren, een bergrit of een sprint moet deze fiets allemaal aankunnen! Dit wordt bereikt door zo licht mogelijke frames en een perfecte balans tussen stijfheid en comfort. Daarnaast zijn de wendbaarheid en het stuurgedrag bij performance bikes als geen ander. Goede voorbeelden van een performance of allround racefiets zijn de Giant TCR, Orbea Orca en de Koga Kimera. Op de eerder genoemde TCR heeft Tom Dumoulin in 2017 de Giro d'Italia gewonnen en is dus een beproefde fiets. Dit laat nog maar eens zien waar dit type fietsen toe in staat zijn!

Aero / tijdrit

Veel mensen vinden dit type de mooiste. Dat komt door de aparte, futuristische manier waarop deze fietsen opgebouwd zijn. Aeroframes worden, zoals de naam al doet vermoeden, zo aerodynamisch mogelijk gemaakt, vandaar de kenmerkende platte buizen. Er wordt álles aan gedaan om zo min mogelijk last te hebben van de wind, dat is immers de grootste vijand van iedere wielrenner! Over dit type fietsen bestaat het misverstand dat je eerst een prof moet zijn voordat je de voordelen ervaart van een aeroframe. Dit is echter helemaal niet waar! Aerodynamica wordt constant onderzocht en er is aangetoond dat dit type frames al werken vanaf ongeveer 21 kilometer per uur!

Doordat alles aan deze fiets zo stijf en uitgelijnd mogelijk moet zijn gaat er wel een stukje comfort verloren. Alles aan dit type fiets schreeuwt prestatie, topsnelheid en prijzen pakken en dat merk je dus ook aan het comfort. Daarom gebruiken de meeste aero-rijders deze fietsen vooral om een korte, explosieve inspanning te leveren van ongeveer één of twee uur. Ben je meer van het touren of wil je lekker de bergen in? Dan zijn de fietsen hierboven wellicht beter geschikt. Wil je de snelste zijn? Neem dan een aero-racefiets. Twee populaire Aerofietsen zijn de Giant Propel en de Orbea Orca AERO.

Gravel

Gravelfietsen is de snelst groeiende tak van de sportfietserij. Wat is 'gravelen' precies? Ten diepste is het een kruising tussen racefietsen en mountainbiken. Een gravelbike is eigenlijk een racefiets met een endurance frame en bredere wielen. Dit zorgt er dus voor dat je makkelijk over onverhard terrein kunt rijden. Het eerste kenmerk van een gravelbike is de ruimte op de voorvork en op de achterbrug. Ten opzichte van een klassieke racefiets passen hier veel bredere banden onder. De relaxte zithouding op een gravelbike zorgt er voor dat je meer overzicht en controle hebt op onverharde wegen. Steeds vaker wordt gekozen voor een 1x12 schakelmechanisme zodat er gemakkelijker geschakeld kan worden en de rijder dus makkelijker van een lage naar een hoge versnelling kan gaan wanneer het terrein snel verandert. Uiteraard gaat dit wel ten koste van het aantal versnellingen en zijn de stapjes wat groter geworden.

Behalve offroad kan dit type fiets ook onroad gebruikt worden! Veel mensen kiezen er daarom voor om in de zomer met smalle banden te rijden en in de winter met een stukje bredere banden. Zo kun je het hele jaar door blijven fietsen en heb je maar 1 fiets nodig! Populaire modellen zijn de Giant Revolt, Orbea Terra en de Koga Colmaro Allroad