Video: Batavus Finez & Gazelle Chamonix C7 | De beste stadsfietsen ONDER €1000?

In deze video nemen Mark en Jonathan twee stadsfietsen van dé twee Nederlandse topmerken onder de loep. Van Gazelle en Batavus verwacht je natuurlijk dat ze zeer goede stadsfietsen neerzetten, maar beide fietsfabrieken leggen de nadruk nét even anders.

Wat is er Nederlandser dan de ‘stadsfiets’? Tuurlijk, in andere landen fietst men ook wel, maar daar wordt fietsen vaak meer als sport of spel gezien. Een stadsfiets is hier de gewoonste zaak van de wereld, iedereen heeft er één en voor een half uurtje fietsen draaien wij onze hand niet om. Een moderne stadsfiets van een Nederlands topmerk als Batavus of Gazelle is wel een far cry van de fietsen van vroeger. Met de toepassing van moderne constructie, materialen en componenten is een nieuwe stadsfiets de optimale combinatie van comfortabel en sportief: je kunt lekker doorrijden, maar dat gaat niet ten koste van de relaxte zithouding. Twee toppers in dit segment zijn de Gazelle Chamonix C7 en de Batavus Finez.

 

De Chamonix is een echte Gazelle stadsfiets, met het afwerkingsniveau dat je daarvan verwacht. Gazelle geeft de fiets een stijlvol design mee: de subtiele matte lakkleuren combineren mooi met de zwarte velgen en afmontage. De volledig gesloten kettingkast met vloeiende lijnen herbergt een automatische kettingspanner en de voorvork is ‘stiekem’ voorzien van vering: binnenin het balhoofd huist een monoshock demper.

 

De Batavus stadsfiets blijft zeker niet achter op zijn conculega: dat vindt ook de vakjury van de Fietsawards, die de Batavus Finez uitriep tot ‘Fiets van het Jaar 2020’ (trouwens, de Fiets van het Jaar 2021 is óók een Batavus: de Batavus Dinsdag Exclusive Plus is nóg luxer uitgevoerd dan deze Finez). De Finez is een technisch powerhouse. Batavus ontwikkelde het frame van de Finez in samenwerking met de T.U. Delft. Deze samenwerking resulteert in een super stabiel frame met een bijzonder comfortabele houding. In combinatie met de geveerde voorvork én de geveerde zadelpen staat dit stabiele platform garant voor een voorspelbaar rijgedrag en vele comfortabele kilometers bij lange ritten. Met de hydraulische schijfremmen gaat ook het stoppen uiterst krachtig en gecontroleerd. Daarnaast is de Batavus stadsfiets voorzien van dynamische dagrijverlichting, waarbij de intensiteit van de koplamp zich automatisch aanpast naarmate het donkerder wordt.

 

Beide fietsen zijn uitgerust met een naafdynamo en Shimano Nexus 7-versnellingsnaaf waarbij de versnellingen binnenin de achternaaf zitten. Hiermee zijn beide rasechte stadsfietsen schone, robuuste en onderhoudsarme allrounders. De frames van beide fietsen zijn van hoogwaardig aluminium, dat een laag gewicht combineert met een hoge duurzaamheid. Door de roestvrije eigenschappen van dit metaal treedt er geen roest op wanneer de lak onverhoopt beschadigd raakt. Daarnaast biedt aluminium de mogelijkheid om bijzondere framevormen te realiseren voor betere prestaties én looks: zowel de herenfiets als de damesfiets varianten zijn opgebouwd uit mooie, geprofileerde en gebogen aluminium buizen.

 

Wil jij niets missen van onze charismatische social-mediasterren? 'Like and subscribe' ons op Facebook, Instagram en YouTube, dan kom je onze vlogs vanzelf tegen in je feed!