E-bike kopen: hier moet je op letten

Misschien heb je de keuze gemaakt: ik ga een e-bike kopen. Maar dan? Het aanbod e-bikes is enorm, en hoe weet je welke fiets aansluit bij jouw wensen en behoeften?

Dat zijn vragen waar wij bij World of Bikes iedere dag een passend antwoord op proberen te vinden. In dit artikel leggen wij je uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een elektrische fiets en waarom de ene fiets voor jou geschikt is en je buurman wellicht beter op een hele andere kan fietsen!

Welke motor is het beste voor mijn e-bike?

Het belangrijkste onderdeel van de e-bike is de motor. Deze bepaald namelijk hoe een e-bike fietst. Er zijn veel verschillende soorten motoren te kiezen. Om te beginnen is het belangrijk om de locatie van de motor te bepalen. De meeste elektrische fietsen hebben de motor óf in het voorwiel, de voorwielmotor, óf in de trapas, de zogenoemde middenmotor. We bespreken deze twee motoren, hun verschillen, en hun voor- en nadelen.

Makkelijk fietsen met een voorwielmotor

Zo is de e-bike ooit begonnen, het grote voordeel van dit systeem is namelijk dat je een fiets nauwelijks aan hoeft te passen. Doordat de motor in het voorwiel zit kan de fabrikant gewoon een normaal fietsframe gebruiken zonder deze aan te hoeven passen. Mede hierdoor zijn fietsen met een voorwielmotor vaak iets aantrekkelijker geprijsd. 

 Voorwielmotoren hebben vaak een rotatiesensor. Dit houdt in dat de motor van de ondersteuning gaat leveren op het moment dat de pedalen in beweging zijn. Deze motor registreert geen kracht zoals een middenmotor en qua ondersteuning voelt dit daarom net wat minder natuurlijk aan. Het is wel een hele makkelijke manier van fietsen omdat je zonder veel inspanning de maximale snelheid van 25 kilometer per uur kunt rijden. 

 Doordat de motor in het voorwiel zit is het sturen wat zwaarder omdat een motor best wat weegt maar dit went snel. Wat wel belangrijk is om rekening mee te houden is de kracht die een voorwielmotor levert. Als je een hele krachtige motor zou hebben zou je voorwiel kunnen gaan slippen en daarom zijn veel voorwielmotoren wat minder krachtig. Dit merk je vooral als je een heuvel, dijk of viaduct oprijdt. Bij een krachtigere (midden)motor kun je zonder al te veel extra inspanning omhoog fietsen maar een voorwielmotor komt dan vaak net iets te kort.

De populaire middenmotor

De laatste jaren wint de middenmotor het in populariteit. Mede omdat grote merknamen zoals Yamaha, Shimano en Bosch dit soort motoren zijn gaan ontwikkelen. Als je een fiets koopt met een motor van één van deze fabrikanten weet je dat je een kwaliteitsproduct in handen hebt. 

De middenmotor ‘hangt’ als het ware onderaan de fiets. Hier is een aangepast frame voor nodig maar zorgt er wel voor dat de fiets een laag zwaartepunt heeft. Zo heb je een stabielere fiets en doordat je geen motor in het voorwiel hebt stuurt de fiets ook meteen wat lichter. 

Middenmotoren zijn meestal ook een stukje krachtiger dan voorwielmotoren en zijn daardoor ook geschikter om in wat heuvelachtiger gebied te rijden. De middenmotoren hebben meestal meer sensoren zoals een krachtsensor. Dat is een sensor die meet hoeveel kracht de berijder op de pedalen zet, op basis van deze informatie levert de motor ondersteuning. Dit zorgt voor een heel natuurlijk fietsgevoel maar je moet hier wel wat meer moeite doen dan bij een voorwielmotor. 

Doordat de motor dus krachtiger is, meer sensoren heeft en een aangepast frame vereist is een e-bike met middenmotor wel vaak wat duurder.

Met welke accu kan ik voldoende kilometers rijden?

De accu is eigenlijk de tank van een elektrische fiets. De capaciteit die een accu heeft bepaald het aantal kilometer dat gereden kan worden. De daadwerkelijke actieradius is lastig te bepalen. Dit heeft te maken met de weersomstandigheden, gewicht van de bereider, bandenspanning, ondersteuningsstand et cetera. Een 300 wattuur accu heeft een capaciteit tussen de 30 en 65 kilometer. Wil je meer kilometers? Dat kan ook, dan kun je meestal kiezen uit een 400, 500, 625 of 750 wattuur accu en per upgrade komt er ongeveer 20 tot 30 kilometer aan actieradius bij. 

Tegenwoordig zie je dat veel fietsen de accu in het frame hebben. Behalve dat het qua design erg mooi is, heeft het ook nog voordelen. De accu en de motor (in het geval van een middenmotor) zitten in dit geval allebei in het midden. Dit zorg voor een mooie, stabiele gewichtsverhouding. Daarnaast zorgt de accu in het midden voor een directere bekabeling waardoor de fiets minder storingsgevoelig is en kan je een grotere accu kwijt. 

Een nadeel van een accu in het frame is dat de fiets nóg zwaarder wordt dan een normale e-bike al is. De andere optie voor de locatie van de accu is onder de bagagedrager. Het grote voordeel hiervan is dat het frame niet aangepast hoeft te worden, hierdoor lijkt het een normale fiets!

Remmen: hier moet je op letten

Behalve alle elektrische onderdelen van een fiets zijn de mechanische onderdelen ook belangrijker dan ooit. Een e-bike is vaak een stukje zwaarder en gaat daarnaast vaak ook wat harder dus een goed remsysteem in enorm belangrijk! 

Tegenwoordig zie je steeds meer hydraulische remsystemen en dat zorgt ervoor dat je krachtig kunt remmen maar ook goed kan doseren. Je kunt kiezen uit een velgremsysteem of een schijfremsysteem. De klassieke rollerbrake bestaat ook nog maar is dus wat minder krachtig en wij adviseren dus liever een hydraulisch systeem!

Hoe zit het met de versnellingen op mijn elektrische fiets?

Behalve de standaard 3, 7 of 8 versnellingen die je veel op stadsfietsen tegenkomt, zijn er ook nieuwe manieren van schakelen. Zo heeft Shimano een nieuwe 5 versnellingsnaaf ontwikkelt, speciaal voor e-bikes. Deze naaf kan de krachten van een motor beter aan dan de traditionele versnellingsnaven. 

Een andere optie is traploos schakelen. Dit houdt in dat je aan de versteller draait en zodoende zwaarder gaat trappen zonder telkens een trapje omhoog of omlaag te gaan. Het voordeel hiervan is dat je nooit een versnelling ‘mist’ maar altijd de juiste weerstand hebt. Deze manier van schakelen is er zelf volledig automatisch te krijgen. 

 Wil je weten wat het verschil is tussen de verschillende Shimano versnellingen? Lees onze blog over Versnellingsnaven: Shimano Nexus 3, Nexus 7 en Nexus 8.

GPS, navigatie, telefoon verbinden: connect je e-bike met de wereld

Hou je van gadgets of rij je veel routes? Dan is het interessant om te kijken welke mogelijkheden jouw droomfiets heeft. Bij steeds meer fietsen is het mogelijk om je telefoon te verbinden en bijvoorbeeld navigatie op de display weer te geven of je inkomende telefoontjes en mailtjes te lezen. 

Met het oog op diefstal is het tegenwoordig ook mogelijk om een fiets te kopen met een ingebouwde GPS-module. Zo hou via je smartphone altijd goed zicht op de exacte locatie van je fiets en krijg je een melding als deze in beweging is.

Welke elektrische fiets is geschikt voor mij?

Ben je iemand die veel korte stukje rijdt om boodschappen te doen of om de kinderen naar school te brengen? Dan kan het zomaar zijn dat een fiets met een voorwielmotor het beste bij je past. Deze zijn vaak onderhoudsvriendelijk en wat goedkoper. Ben je iemand die juist veel toert of graag zo comfortabel mogelijk (grotere) afstanden rijdt voor woon-werkverkeer? Dan heb je baat bij een krachtige motor, grote accucapaciteit en prettig voorvoork- en zadelpenvering. Als je een fiets uit gaat zoeken is geometrie en zithouding ook enorm van belang. Zorg dat je fiets hebt die comfortabel zit. Heb je snel last van je schouders of rug? kies dan voor een wat comfortabeler model en kijk niet alleen naar de fiets met het mooiste frame.

Maak altijd eerst een proefrit

Het belangrijkste is dat een elektrische fiets lekker rijdt. Hier kom je alleen maar achter door verschillende fietsen te testen. Met honderden fietsen op voorraad en ons deskundige personeel zijn wij de ideale winkel om het verschil te ervaren tussen verschillende modellen. Een proefrit bij World of Bikes is niet beperkt tot een klein rondje over de parkeerplaats maar we raden juist aan om wat verder te fietsen. Zo weet je zeker dat je de juiste fiets aanschaft!